Volksgezondheid en milieu

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Een andere heffingsgrondslag voor de rioolheffing.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het instellen van een onderzoek naar de mogelijkheden van een andere heffingsgrondslag voor de rioolheffing.

december 2021

Toelichting

We startten in 2018 een onderzoek naar de mogelijkheden van een andere heffingsgrondslag voor de rioolheffing. Na het door de gemeenteraad genomen principebesluit (maart 2019) onderzochten we vier varianten. In maart 2020 concludeerden we dat deze vier varianten niet voldoen aan de uitgangspunten die we beschreven in het coalitieakkoord.
Ook in 2021 handhaven we de bestaande grondslag van de rioolheffing. We houden als heffingsmaatstaf: eigenarenheffing op basis van de WOZ-waarde.
We willen het komende jaar benutten om te kijken of we alsnog een variant kunnen vinden die wel voldoet aan de drie uitgangspunten van het coalitieakkoord.
Dit is een lastige opgave. We hopen u in het voorjaar van 2021 te informeren.

Wat willen we bereiken?

Uitvoeren gemeentelijke taken afvalwater en waterhuishouding

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Uitvoeren Water- en rioleringsplan 2019-2023 en Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland+

doorlopend

Toelichting

Water- en rioleringsplan 2019-2023 (WRP)
Vanuit de wet Milieubeheer en de Waterwet heeft de gemeente een wettelijke zorgplicht voor afvalwater, hemelwater en grondwater. In het WRP is vastgelegd hoe de gemeente invulling geeft aan deze wettelijke zorgplicht. Door het uitvoeren van regulier en groot onderhoud is het functioneren van het rioolstelsel en de rioleringsobjecten geborgd. In die zin draagt de riolering bij aan de bescherming van de volksgezondheid, natuur en milieu en aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland+ (SAZ+)
In Zeeland werken alle dertien gemeenten, waterschap Scheldestromen en waterbedrijf Evides samen in de Samenwerking (Afval)waterketen Zeeland (SAZ+) voor een doelmatige en toekomstbestendig riool- en waterhuishouding in het stedelijke gebied. De inrichting van de openbare ruimte, riolering, rioolwaterzuivering en drinkwatervoorziening stemmen we op elkaar af en als het mogelijk is voeren we taken gezamenlijk uit. Deze samenwerking zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van de waterketen, een minder kwetsbare organisatie en beperkt de kosten(stijging) voor een toekomstbestendige waterhuishouding.

Water- en rioleringsvraagstukken borgen
In de planperiode van het WRP willen we onderzoeken of we kunnen komen tot een vastgestelde regeling voor het verhalen van de aansluitkosten. We zijn als gemeente namelijk verantwoordelijk voor het maken van de verbinding tussen de huisaansluiting en het hoofdriool.
Belangrijk aspect is dat we hierbij willen zorgen voor kostendekkende tarieven. Daarnaast willen we onderzoeken of en hoe we eigenaren in specifieke situaties kunnen verplichten het hemelwater op hun eigen terrein op te vangen en/of deze verplichting af te kopen.
Beide aspecten kunnen we wellicht borgen met behulp van verordeningen. Of één of meerdere verordeningen hiervoor het juiste instrument zijn, gaan we nader onderzoeken.

Deze pagina is gebouwd op 01/07/2021 12:59:29 met de export van 01/07/2021 12:35:09