Volksgezondheid en milieu

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Wij geven extra bestuurlijke aandacht aan duurzaamheid, energietransitie en klimaatbeleid.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Invulling geven aan het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.                                  

doorlopend

Toelichting

Dit is een landelijk proces wat loopt tot 2050. Het is de bedoeling dat de bebouwde omgeving dan klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht op de onderwerpen waterveiligheid, wateroverlast, hittestress en droogte. Het proces van Ruimtelijke Adaptatie bestaat uit 4 fasen:
1. Het houden van een klimaatstresstest. Dit hebben we op 18 april 2019 uitgevoerd.
2. Het houden van een risicodialoog. Dit hebben we in 2020 uitgevoerd in de vorm van een enquête.
3. Het verwerken van de input uit de risicodialoog in een “Adaptatie Strategie” (2021-2022).
4. Het uitvoeren van de gemeentelijke “Klimaatadaptatie Strategie” zodat de gemeente Terneuzen in 2050 volledig klimaatbestendig is.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Wij voeren het Landschapsuitvoeringsplan uit.

december 2023

Toelichting

Wij streven ernaar om de leefbaarheid in de Kanaalzone te behouden en waar mogelijk te versterken volgens de streefbeelden voor de Kanaalzone. Het LUP hebben wij verlengd tot en met 2023 om ook het 'streefbeeld Hoek' volledig te kunnen uitvoeren voorafgaand aan mogelijke ontwikkelingen op de Westelijke Kanaaloever.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Wij ondersteunen de provincie Zeeland bij de verbetering monitoring van de luchtkwaliteit.

doorlopend

Toelichting

In september 2020 is de gemeenteraad in een raadsinformatiebijeenkomst bijgepraat, o.a. over het rapport Nut en Noodzaak van een provinciaal Luchtmeetnetwerk. Op basis van dit rapport gaat de provincie in 2020/2021 één luchtmeetpunt in Sluiskil realiseren. Voorts zullen op basis van dit rapport in onderlinge samenspraak de mogelijkheden van aanvullende metingen verder worden verkend. Gedacht moet worden aan de plaatsing van e-noses om het varend ontgassen op het Kanaal van Gent naar Terneuzen tegen te gaan en een project in het kader van citizens science, waarbij studenten met sensoren fijnstof gaan meten in het Kanaalzonegebied. In dit verband speelt ook het Projectplan Kwaliteit Leefomgeving Kanaalzone Sluiskil. Samen met de provincie Zeeland, RUD Zeeland en DCMR zullen we hier in 2021 uitvoering aan geven.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Deelname aan het project " Robuust Watersysteem".

doorlopend

Toelichting

Dit is een proces voor de komende jaren, waarbij we bezig zijn met:
1. het uitwerken en realiseren van de technische mogelijkheden voor milde ontzilting ten behoeve van een industriewatervoorziening voor Dow en mogelijk andere industrieën en de landbouw;
2. het samen met de landbouw en andere partijen onderzoeken op welke wijze steeds voldoende zoet water binnen het gebied ter beschikking kan zijn en blijven. Dit willen we bereiken mede door buffering en/of natuuraanleg en het toepassen van andere agricultuur/gewassen;
3. het benutten van meer multifunctioneel gebruik van bestaande waterlopen;
4. het stimuleren van circulair watergebruik op micro- en macroniveau;
5. het deelnemen in wetenschappelijke samenwerkingen en op die wijze kennis en uitvoeringsmogelijkheden verkennen.

Voor alle bovengenoemde projectonderdelen trachten we mee te liften met Europese subsidiemogelijkheden.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

De levering van een bijdrage aan de ontwikkeling van de Regionale Energie- en Klimaatstrategie voor Zeeland.

doorlopend

Toelichting

Op 28 mei 2020 heeft de gemeenteraad van Terneuzen de Regionale Energie Strategie Zeeland (RES) vastgesteld. De RES is een dynamisch document en wij zullen dit stuk iedere twee jaar evalueren en actualiseren. Op deze manier zijn we doorlopend in staat om in te spelen op de meest actuele technische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen. De RES 1.0 zal dus al in 2023 een opvolger krijgen in de RES 2.0. Om de uitvoering van de RES nog specifieker vorm te geven zal de Zeeuwse regio aan de hand van informatie van de drie sectortafels “Gebouwde Omgeving”, “Elektriciteit” en “Mobiliteit” een uitvoeringsprogramma voor de RES ontwikkelen. In het uitvoeringsprogramma zullen we projecten nader uitwerken qua inhoud en uitvoering, benodigde capaciteit en financiële middelen voor de komende jaren. Het uitvoeringsprogramma van de RES is naar verwachting in de loop van 2021 gereed en zal na vaststelling aan de raad ter informatie worden aangeboden.

Deze pagina is gebouwd op 01/07/2021 12:59:29 met de export van 01/07/2021 12:35:09