Sociaal domein

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Het creëren van extra werkplekken door Social Return On Investment(SROI).

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het toepassen van SROI bij aanbestedingen in het sociaal domein.

doorlopend

Toelichting

Wij hebben een Zeeuws Vlaamse inkoopmodel vastgesteld waarin SROI is opgenomen.

Wat willen we bereiken?

Inwoners van Terneuzen burgeren zo snel mogelijk in

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Uitvoeren acties voor inburgering

doorlopend

Toelichting

We voeren de nieuwe Wet inburgering in. We kopen inburgeringstrajecten (scholing) in. We investeren in het begeleiden van meer statushouders naar werk. Statushouders die in onze gemeente komen wonen ondersteunen wij zodat ze:
-   gezond en veilig opgroeien en zich optimaal ontwikkelen;
-   een zinvolle dagbesteding hebben (van betaald werk tot vrijwilligerswerk);
-   een inkomen hebben waarmee ze rond komen;
-   hun financiën op orde hebben;
-   een eigen huishouding voeren en voor zichzelf zorgen;
-   een geschikte en schone woonruimte hebben, waarin zij zelfstandig en veilig wonen.
We pakken de ondersteuning van statushouders integraal op vanuit het team Werk en Inkomen. Ook huisvesting en maatschappelijke ondersteuning regelen we vanuit een centraal punt. Als statushouders pas in Terneuzen zijn, ontzorgen we ze. We kopen inburgeringstrajecten(scholing) in. Veel statushouders zijn na de periode van inburgering in staat een positie te verwerven op de reguliere arbeidsmarkt. Om meer plaatsingen te realiseren en om de plaatsingen duurzaam te maken zetten we extra in op jobhunting en jobcoaching voor deze doelgroep.

Wat willen we bereiken?

Inwoners van Terneuzen vinden zo snel mogelijk de weg naar duurzame arbeid

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Inzet Dethon, het WSP en de uitvoering van de Participatiewet

doorlopend

Toelichting

Bij de uitvoering van de Participatiewet streven we naar integrale samenwerking binnen het sociaal domein en binnen de keten werk en inkomen. Door goede samenwerking is een effectieve en efficiënte uitvoering binnen het sociaal domein mogelijk.

We zetten extra in op het ondersteunen van mensen naar de arbeidsmarkt. Dit is nodig om te zorgen dat het uitkeringenbestand niet groter wordt. We willen dat mensen een zinvolle dagbesteding hebben. Voor een snelle uitstroom van mensen die door de coronacrisis werkloos zijn geworden, gaan we meer samenwerken met de uitzendbureaus en onze werkgeversdienstverlening zet in op snelle matching op vacatures. Ze richten zich op vacatures specifiek voor deze nieuwe groep.

Voor het begeleiden van mensen in trede 2 en 3 die werkervaring en arbeidsritme op moeten doen werken we nauw samen met Dethon.  Dethon biedt ook dienstverbanden aan voor beschut werken, garantiebanen en participatiebanen. De jobhunters en werkgeversdienstverlening acquireren detacheringsbanen voor WSW-ers die gedetacheerd bij een reguliere werkgever willen werken. Zo versterken Dethon en gemeente elkaar bij het re-integreren van verschillende doelgroepen.

Omdat we streven naar een inclusieve arbeidsmarkt leggen we meer nadruk op acquisitie van werk voor mensen met een beperking.  Verder zullen we het trede 4 bestand nader screenen en waar mogelijk mensen intensief begeleiden die een trede hoger kunnen en/of kunnen uitstromen. Dit kan naar regulier werk, een garantiebaan of beschut werk. Zo kunnen we voldoen aan onze taakstelling voor het invullen van garantiebanen en beschut werken.

Schuldhulpverlening
We zetten in op preventie. Voor het invoeren van de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zullen wij extra gaan inzetten op vroegsignalering. Hiervoor zullen wij door het inspelen op signalen van (bijvoorbeeld) woningcorporaties en CZ mensen vroegtijdig kunnen ondersteunen bij het oplossen van hun schulden. Schulden zijn beter regelbaar als we er vroeg bij zijn. Schuldhulpverlening heeft vrijwel altijd een integraal karakter. Dit betekent dat er niet alleen aandacht is voor het oplossen van de financiële problemen, maar ook voor psychosociale problemen of problemen rond de woonsituatie, gezondheid, verslaving of de gezinssituatie. Schuldhulpverlening is van belang om de financiële basis voor onze inwoners op orde te krijgen.

Deze pagina is gebouwd op 01/07/2021 12:59:29 met de export van 01/07/2021 12:35:09